Compliance is het middel, niet het doel

Compliance

Het belang van compliance in onze sector is groot. In de nasleep van een aantal voedselschandalen staan we voor de uitdaging het vertrouwen van de consument terug te winnen en vast te houden.

Bovendien is in onze samenleving steeds meer sprake van risicomijding, samen met globalisering versterkt dit de trend naar meer compliance. U wilt reputatieschade voorkomen en niet bij schandalen betrokken raken. En uw klant al helemaal niet.

Vandaar dat veel klanten van u eisen om aan kwaliteitsstandaarden te voldoen. En u vraagt dat weer van uw leveranciers. En ondertussen worden die standaarden bij iedere vernieuwing uitgebreider. Ook het aantal keurmerken neemt toe. Précon helpt u bij het managen van uw compliance en bij het maken van keuzes hierin.

Levensmiddelenwetgeving

De levensmiddelenwetgeving betreft voedselveiligheid en eerlijkheid in de handel van levensmiddelen voor de gehele voedselketen. Behalve Europese regelgeving bestaat er ook Nationale regelgeving: de Warenwet. Wij kunnen u helpen om hier aan te voldoen. Of het nu gaat om traceerbaarheid, microbiologische criteria, de verplichting om de beginselen van HACCP toe te passen, e-teken, migratie-eisen aan voedselcontactmateriaal, of etikettering en claims.

Kwaliteitsstandaarden

Tijdens de jaren ‘90 was er een reeks spraakmakende internationale voedselveiligheidsschandalen, waaronder BSE, dioxine en listeria. Het vertrouwen van de consument in de voedingssector was laag. Binnen de voedingsindustrie was een groeiende auditmoeheid doordat supermarkten en merkfabrikanten fabrieken controleerden tegen hun talloze interne normen, elk afzonderlijk ontwikkeld. Bovendien stonden de prijzen onder druk; de supermarktoorlog brak uit.

Vandaar dat de CEO's van 's werelds grootste voedingretailers via hun netwerk afspraken om de krachten te bundelen: in mei 2000 werd het Global Food Safety Initiative (GFSI) opgericht. Deze stichting stelt benchmarkvereisten op waaraan de voedselveligheidsstandaarden dienen te voldoen. Van boer, producent, distributeur tot handelaar; ieder zijn eigen kwaliteitsstandaard.Naast GFSI is in Nederland nog een ander initiatief wat kwaliteitsstandaarden goedkeurt: Ketenborging.nl. Een initiatief van de Taskforce Voedselvertrouwen. De Taskforce heeft, in samenspraak met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), criteria voor private kwaliteitsschema’s opgesteld, die de private borging van de voedselveiligheid en vooral de voedselintegriteit moeten versterken.

GFSI koos voor de benchmarkbenadering omdat er al bestaande initiatieven waren. Het British Retail Consortium had al in 1998 haar eerste BRC-norm voor voedselveiligheid gepubliceerd. De Duitse en Franse retailers waren al begonnen samen te werken aan de International Food Standard (IFS) en het Food Marketing Institute, de Trade Association voor de Noord-Amerikaanse retailers, ontwikkelden hun Safe Quality Food (SQF) -standaard.

Momenteel zijn er 3 standaarden die zowel door GFSI als door Ketenborging.nl zijn goedgekeurd voor de levensmiddelenindustrie: BRC, IFS en FSSC 22000. Deze FSSC 22000 is een Nederlands initiatief en kent, relatief, de meeste keuzevrijheid in de uitvoering van de regels. Al deze standaarden hebben versies voor andere sectoren, zoals logistiek en verpakking.

Keurmerken

Een keurmerk helpt de consument bij het beslissen over een aankoop. Bijvoorbeeld als het gaat over het voldoen aan spijswetten als kosjer en halal, of om zeker te weten dat producten van een bepaalde herkomst zijn, zoals biologisch (SKAL) en fairtrade. Précon helpt u bij het voldoen aan de eisen van deze keurmerken.

Afspraak maken

Stel uw vraag online

Binnen 1 werkdag nemen we contact op