Precon Food Management BV

Food Fraud

vrijdag, 14 november 2014

Prioriteit van het bedrijfsleven, overheid en certificerende instellingen

Fraude met voeding bestaat al honderden jaren. Onze warenwet is voor een groot deel gebaseerd op eerlijke handel, zo bevat het broodbesluit eisen aan brood zodat de consument krijgt wat hij mag verwachten. De afgelopen periode hebben een aantal grote schandalen het nieuws beheerst. Het paardenvleesschandaal is politiek aangegrepen om verdergaande maatregelen af te dwingen. Bedrijfsleven, overheid en certificerende instellingen maken zich klaar om Food Fraud het hoofd te bieden. Bent u gemotiveerd om Food Fraud aan te pakken lees dan onderstaand onze kijk hierop. Wij, Précon professionals bevlogen voor eerlijke voeding, begeleiden u graag in de preventie van Food Fraud.

Maatschappelijke verantwoording voor eerlijke producten

Voedingsmiddelen bedrijven hebben een belangrijke functie in de dagelijkse voedselvoorziening van onze wereldbevolking. Een eerlijk product is waar consumenten om vragen. De consument is niet altijd kundig genoeg om de eerlijkheid te kunnen beoordelen. De kennis over voeding bij de gemiddelde consument is afgenomen met de toenemende globalisering en de toenemende complexer samengestelde (gemaks)voeding. Transparantie over het geleverde product past uitstekend in een Duurzaam beleid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Kortom de preventie van Food Fraude past prima in de lange termijn strategie

Bedrijfskundig belang voor Fraude Preventie

Naast bovengenoemd maatschappelijk belang is er ook een duidelijk financieel belang voor elk bedrijf. De financiële schade bij fraude kan enorm zijn. Dit kan zijn doordat de bedrijfsnaam wordt genoemd in relatie tot fraude of doordat het imago van een bepaalde productgroep beschadigd wordt. Investering in preventie van voedselfraude is daarmee een verzekeringspremie.

Door de schaalvergroting in onze voedselvoorziening is het mogelijk schadelijke effect van voedsel fraude sterk toegenomen. De gelegenheid tot fraude is groter geworden door de langere en complexere ketens in de levensmiddelen productie. De huidige aansprakelijkheidswetgeving maant bedrijven bovendien tot extra voorzichtigheid. Daarbovenop komt de invloed van de media, bij (mogelijke) schandalen is het gevolgschade groot.

Fraude Preventie en certificatie normen

The Global Food Safety Initiative (GFSI) adviseert normhouders Voedsel fraude in norm eisen te vermelden. De nieuwe normen van onder andere British Retail Consortium (BRC) en International Featured Standard (IFS) zullen vanaf 2016 eisen bevatten met betrekking tot preventie van Food Fraude. Verplicht hierbij wordt dat elk bedrijf een risico analyse uitvoert met betrekking tot voedsel fraude en een daarop gebaseerd beheersplan heeft.

Preventie van Voedselfraude vraagt om een aanpak passend bij uw strategie. Succes wordt geboekt met een multidisciplinaire aanpak met kennis van ingrediënten, de markt van de ingrediënten, de technologie van processing, de (on)mogelijkheid van analyses, kennis van een aanpak gebaseerd op een risico analyse, profilering van mogelijke daders en daarmee samenhangende fraude preventie. Précon begeleidt u graag bij deze aanpak. Onze aanpak bestaat uit het, op basis van multidisciplinair verzamelde kennis, uitvoeren van een risicoanalyse. Deze analyse is kan eenvoudig gecombineerd worden met de uitkomsten van de HACCP risico analyse en indien van toepassing Food Defense en kwaliteit. De gecombineerde resultaten geven het risico profiel per grondstof en leverancier aan, zodat gericht actie kan worden genomen.

Aanvullende informatie

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen, neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 030 656 60 10.

Item Tag

fraude, wetgeving

Contactformulier

Uw naam is een verplicht veld.
Uw E-mailadres is een verplicht veld.
Uw telefoonnummer is een verplicht veld.
Uw bericht is een verplicht veld.
Hier kun je onze privacyverklaring lezen.

Précon Food Management B.V.
Postbus 26, 3980 CA Bunnik

Copyright © 2016