Precon Food Management BV
  • Start
  • Nieuws
  • Aan de slag met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Mag Suriname ook in 2015 vis exporteren naar de Europese Unie?

maandag, 15 december 2014

Sinds 2006 exporteert de republiek Suriname vis. In dat jaar heeft de Food and Veterinary Office (FVO, dat is de Europese inspectiedienst) besloten dat de kwaliteit van de vis, het vakmanschap van de visindustrie, het officiële toezicht daarop en de desbetreffende wetgeving in voldoende mate voldoen aan de Europese criteria voor import in Europa. Er waren wel wat punten van kritiek, maar de verwachting was dat de republiek Suriname deze wel op korte termijn zou kunnen oplossen.

Surinaamse regering heeft hulp gezocht bij EDES

In 2015 zal de FVO Suriname opnieuw bezoeken en de visindustrie onder de loep nemen. De Surinaamse toezichthouder heeft in de afgelopen jaren nogal wat problemen gekend en vreest het oordeel van de FVO, die ongetwijfeld meer puntjes op de i zal willen zien. De Surinaamse regering heeft daarom hulp gezocht bij EDES. Dit is een organisatie die kleine producers helpt hun producten van plantaardige of dierlijke oorsprong te exporteren naar de Europese Unie.

In opdracht van EDES heeft Précon het toezicht op de visindustrie beoordeeld

Namens EDES hebben 2 consultants van Précon tijdens een bezoek van 8 dagen een oordeel gegeven over met name het officiële toezicht op de visindustrie in Suriname. Door gesprekken met de inspecteurs van de toezichthouder, het Viskeuringsinstituut (VKI) en gezamenlijke inspecties werd een goede indruk gekregen van de wetgeving, de visindustrie en wijze waarop het VKI het toezicht op de bedrijven uitvoert. Dit heeft geresulteerd in een rapport met aanbevelingen voor hulp aan het VKI, zodat het komende bezoek van de FVO met vertrouwen tegemoet kan worden gezien. Gebleken is dat de inspecteurs voldoende capabel zijn om goede inspecties uit te voeren, maar dat zij coaching nodig hebben om het toezicht nog effectiever en efficiënter uit te voeren. Ook moeten nog een aantal zaken in de wetgeving worden aangepast.

Doorvoeren verbeteringen

De komende maanden zal een derde partij hiermee, namens EDES, aan de slag gaan en in mei 2015 zal Précon weer controleren of de inspanningen van deze partij tot de gewenste verbeteringen hebben geleid.

Contactformulier

Uw naam is een verplicht veld.
Uw E-mailadres is een verplicht veld.
Uw telefoonnummer is een verplicht veld.
Uw bericht is een verplicht veld.
Hier kun je onze privacyverklaring lezen.

Précon Food Management B.V.
Postbus 26, 3980 CA Bunnik

Copyright © 2016