In juni 2018 was het zover: de ISO22000:2005 is vernieuwd en vervangen door de ISO 22000:2018 norm. Voor ons is de inhoud van deze norm geen verrassing, want een van onze consultants, Paul Besseling, is lid van de Nederlandse normcommissie ISO 22000 van het NEN. Mede dankzij dit lidmaatschap heeft Précon kennis van de laatste ontwikkelingen en achtergronden in deze norm. In november 2017 is Paul aangesteld als vertegenwoordiger van ISO in de bijeenkomsten van de Codex Commissie of food Hygiene. In deze commissie wordt gewerkt aan een revisie van de General Principles of Food Hygiene.
De nieuwe ISO 22000 norm is opgezet volgens de zogenoemde High Level Structure (HLS). Deze structuur zorgt er voor dat managementsystemen voor kwaliteit (ISO 9001), milieu (ISO 14001) en Arbo (ISO 45001) gemakkelijk op elkaar kunnen worden aangesloten. Een nieuw onderdeel dat via de HLS in ISO 22000 is opgenomen, is de zogeheten contextanalyse. In deze analyse wordt onder meer gekeken naar het belang van voedselveiligheid voor het bedrijf en voor haar stakeholders. De gevarenanalyse volgens HACCP en met name de benadering van OPRPs en CCPs is in de nieuwe standaard verder doorontwikkeld. De benadering van HACCP in ISO 22000 wordt inmiddels ondersteund door de Europese Commissie. Daarnaast is er belangstelling vanuit de Codex Alimentarius en andere standaarden zoals BRC en GMP+. IFS kent naast CCPs ook CPs en verwijst daarbij naar ISO 22000.Cursus Kennisdag ISO 22000:2018
Volg deze cursus
Incompany training
Vraag om een prijs op maat.